Proiect transfrontalier

PROIECTUL TRANSFRONTALIER

„Cooperare pentru promovarea

activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră”

2 SOFT/2.1/57

Finanțator: Uniunea Europeană prin „Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020”

Partenerii proiectului:

– APLICANT: AsociaȚia „Mugurelul” Dorohoi, judeȚul BotoȘani, RomÂnia

– PARTENER 1: Centrul Regional DE Dezvoltare Durabilă Ungheni, raionul Ungheni, Republica Moldova

Aria de cuprindere a proiectului: Județul Botoșani, România – Raionul Ungheni, Republica Moldova

Obiectivul general: Contribuție la păstrarea patrimoniului cultural și istoric, în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova, prin sprijinirea dezvoltării culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural.

Grupuri țintă:

· 3 instituții de cultură și educație din județul Botoșani, România: Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi;

· 3 instituții de cultură și educație din raionul Ungheni, Republica Moldova: Școala de Muzică Ungheni, Centrul Raional de Creație a Copiilor Ungheni, Casa Raională de Cultură Pârlița;

· 6 specialiști în domeniul cultural și cel educațional, 3 din România și 3 din Republica Moldova, desemnați de instituțiile din grupul țintă;

· 50 de tinere talente (30 de tineri din România și 20 de tineri din Republica Moldova).

Beneficii transfrontaliere:

· Cei doi parteneri, împreună cu rețeaua extinsă formată din 6 instituții culturale și educaționale, au cooperat eficient pentru repunerea în circuitul transfrontalier a unor valori tradiționale comune care fac parte din cultura intangibilă. Proiectul a asigurat o contribuție notabilă la conservarea patrimoniului cultural și istoric, cu influență directă în dezvoltarea turismului în zona transfrontalieră, prin creșterea capacității de promovare a valorilor culturale.

· Prin cuprinderea într-o colecție a valorilor comune inventariate în zona transfrontalieră, acestea vor căpăta un caracter permanent, fiind fundamentul unui dialog pe termen lung între instituțiile implicate.

· Cooperarea transfrontalieră și schimbul de bune practici au creat oportunități de implementare a altor proiecte cu finanțare externă și au statornicit legăturile transfrontaliere între organizațiile/instituțiile din rețeaua extinsă formată prin proiect, în domeniul cultural.

· Totodată, proiectul asigură o creștere a gradului de sensibilizare și informare a populației din zonă cu privire la valorile culturale comune, prin intermediul broșurilor și a CD-urilor promoționale, prin participarea grupurilor de muzică populară formate din tinere talente de peste graniță la festivalurile muzical-folclorice cu impact transfrontalier.

· Competențele dobândite prin activitățile proiectului vor sta la baza unor schimburi culturale între formații artistice din zona transfrontalieră.

Brosura-Cooperare-pentru-promovarea-activitatilor-culturale-traditionale-in-zona-transfrontaliera

Brochure-Promoting-cultural-and-tourist-values-in-the-cross-border-area