Orchestră populară
Ministerul Educației 2022
Carnavalul zăpezii 2022
Călărași 2022
Brăila 2022
Înfiintata la Casa de copii scolari nr. 2 Dorohoi în septembrie 1984, de catre prof. Marcel Dupu, la initiativa domnului director Lulciuc Toader, orchestra “MUGURELUL” este una dintre putinele formatii de copii din tara, care s-a bucurat de un renume pe planul afirmarii formatiilor folclorice de copii din România.
De atunci si pâna în prezent, rezultatele obtinute au fost remarcabile în urma participarilor la diferite concursuri judetene, nationale si internationale. Drept recunostinta în anul 1998 Casa de copii nr. 2 Dorohoi a fost transformata în Centrul de Plasament “Mugurelul” Dorohoi. Tot în acest an orchestra “Mugurelul” a fost transferata împreuna cu dirijorul ei la Clubul copiilor si elevilor Dorohoi, unde evolueaza si în prezent.
Rezultate obtinute de copiii din orchestra “Mugurelul” :
– premiul I la cea de-a XII-a editie a Festivalului “Satule mândra gradina” de la Bucecea;
– premii I la diferite editii a Galei ansamblurilor folclorice de copii de la Navodari în perioada 1986 – 1989;
– participari la spectacolul omagial de “I IUNIE” – Palatul Copiilor Bucuresti, editiile 1992, 1993;
– trofeul Festivalului de folclor – Valencia – Spania, 1990;
– trofeul Festivalului “Prietenia” – Constanta, 1996;
– noua premii I la Festivalul “Prietenia” – Iasi, 1997;
– turnee în Franta, 1990 si 2002;
– Bulgaria, 1990;
– Spania, 1990;
– Republica Moldova, 1992, 1993;2004;
– Germania, 1996;
– constituirea Asociatiei “Mugurelul” – ianuarie 2003;
– s-a derulat proiectul CLUB TIN Dorohoi în parteneriat cu Clubul Copiilor si Elevilor Dorohoi, proiect finantat de M.T.S. prin D.J.T.S. Botosani, prin care s-au realizat urmatoarele: un banner, skipere autocolante, afise de spectacol, pliante si un CD audio realizat într-un studio de înregistrari;
• participare la Festivalul “Usturoiului” – Copalau 2003.
• Lansarea primului CD-POPASUL CUCORANI (mai 2004)
• Participarea la SERBARILE ZAPEZII-VATRA DORNEI (2004)
• Festivalul “Cine joaca horele”- BALTI-REPUBLICA MOLDOVA(iunie 2004)
• Infiintarea Grupului vocal “Iepurasii” in colaborare cu institutor:DOINITA DUPU-GRADINITA NR.9 “ST.CEL MARE SI SFANT” DOROHOI(sept.2002);
• Inceputul colaborarii cu ANSAMBLUL”BALADA” BOTOSANI, instr.MIHAI FEDIUC (aug.2004);
• Participarea la Festivalul de folclor – Zarnesti-Brasov (2004);
• Concertul de 20 de ani la Sala Teatrului „Mihai Eminescu” Botosani;
• „Carnavalul Zapezii”- la „Casa Municipala de Cultura ” Dorohoi;
• „Flori pentru mama” – spectacol 8 Martie;
• Festivalul National „La cirese” – Piatra Neamt 2005;
• Organizarea la Dorohoi in Parcul „Brazi”, a Festivalului Interjudetean de folclor „MUGURELUL” 3-4 iunie 2006;
Adresa: Cubul Copiilor si Elevilor Dorohoi, Str. Grigore Ghica Nr.49, loc. Dorohoi, Jud. Botosani, Cod 715200
Telefon : 0231-611630 sau 0745-529424
Fax : 0231 611630
E-mail : dorohoiclub@yahoo.com sau marceldupu@yahoo.com
Persoana de contact : profesor Marcel Dupu (directorul Clubului Copiilor Dorohoi, dirijorul orchestrei “ Mugurelul ” ).
Formarea unui om al culturii si civilizatiei secolului XXI presupune, pe lânga pregatirea lui profesionala, asa numitele competente, prin largirea continua a orizontului sau cultural, cu educatie completa, pentru ca fiecare individ sa-si valorifice pe deplin capacitatile de care dispune, ceea ce include cultura si practica muzicala.
Pentru a fi înteles si gustat, limbajul artistic-muzical cere o pregatire temeinica si de durata, iar pentru a-l pune pe om în situatia de a întelege muzica si arta, în general, înseamna a-l sensibiliza profund, înca din frageda copilarie. Aceasta nobila misiune de cultivare a simtului muzical si artistic al copilului revine profesorului de educatie muzicala, DIRIJOR – PEDAGOG – INTERPRET.
Cu aceasta nobila misiune am fost investit în septembrie 1984 când, la initiativa domnului director Toader Lulciuc, am pus bazele orchestrei „Mugurelul” la Casa de copii Scolari Nr.2 Dorohoi, care, ulterior, în anul 1998, s-a transformat în Centrul de Plasament „Mugurelul”, ca semn de recunoastere a valorilor promovate de aceasta formatie de-a lungul anilor.
Aceasta a fost cea mai însemnata rasplata a muncii de ani de zile când, cu eforturi sustinute, în mare parte autodidact, am studiat temeinic din punct de vedere metodic, arta interpretarii, predarii si învatarii diferitelor instrumente muzicale (acordeon, clarinet, trompeta, tambal, vioara, contrabas, fluier, toba, canto popular, eufoniu, trombon, bas, notiuni de armonie, contrapunct si orchestratie).
Am lucrat mai tot timpul cu 30-40 copii, în care erau inclusi: cei ce faceau performanta în cadrul orchestrei (aprox. 20 de copii) si membrii grupului vocal (de regula dintre cei începatori în învatarea unui instrument).
De la un an la altul, nivelul de interpretare si repertoriul orchestrei au crescut simtitor, astfel încât, rezultatele obtinute de micii artisti au fost pe masura muncii depuse:
• Trofeul Festivalului National „PRIETENIA” – Constanta 1996 si Iasi 1997;
• Turnee în Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania, Germania, unde membrii orchestrei s-au comportat de fiecare data ca adevarati ambasadori ai folclorului muzical românesc.
Pentru a obtine aceste performante, le-am format elevilor mei anumite deprinderi de munca si studiu individual, permanent si perseverent, printr-o disciplina desavârsita, dar impusa cu tact, bunavointa, întelegere, respect reciproc, apropiere afectiva, dar si fermitate.
În cele trei generatii de copii ale orchestrei „Mugurelul” s-au initiat, pregatit si realizat ca solisti vocali si instrumentisti, cu rezultate remarcabile: Mihai Paul-Ciprian – voce si chitara; Irina Chitoiu, Catalina Cojoceanu, Mirela Mihai – solo voce; Petrica Gavriliuc, Ciprian Plugaru, Florin Vitalaru – trompeta; Marius Marcu, Niculita Ungureanu, Costel Scripcaru, Bogdan Adascalitei – clarinet; Dumitru Calin, Cezar Brânzei, Gheorghe Pitaru, Marcela Ostafie – vioara; Daniel Hariga, Radu Serafim, Dumitru Pavalache, Ionut Apostol – acordeon si multi altii, fara de care orchestra „Mugurelul” nu ar fi obtinut atâtea succese.
Din anul 1998 si în prezent, orchestra „Mugurelul” îsi desfasoara activitatea în cadrul Clubului Copiilor si Elevilor Dorohoi.
De asemenea, printr-o colaborare foarte buna cu conducerea Grupului Scolar „Al.Vlahuta”, respectiv cu domnul director Sergiu Lungu, în anul 2003, am pus bazele unei fanfare de copii, selectând si pregatind la diverse instrumente de suflat, elevi din cadrul acestei unitati scolare.
În ianuarie 2003, am înfiintat Asociatia „Mugurelul”, din componenta careia fac parte fosti si actuali membri ai orchestrei, copii si tineri institutionalizati si postinstitutionalizati, atât din Municipiul Dorohoi, cât si din zona învecinata, cu scopul de a descoperi, instrui si promova tinere talente, cu accent pe cei defavorizati social. Prin derularea a doua proiecte finantate de M.E.C.T., prin I.S.J. Botosani – compartimentul Tineret, a luat fiinta „Club TIN” realizat în parteneriat cu Clubul Copiilor si Elevilor Dorohoi. Cu aceasta ocazie am realizat un CD si o caseta audio, înregistrare efectuata în colaborare cu grupul vocal „Iepurasii”, din cadrul Gradinitei Nr.9 Dorohoi.
„Club TIN” Dorohoi se afla în incinta Clubului Copiilor si Elevilor, în sala de repetitii a Orchestrei „Mugurelul”, iar scopul principal este de a da o sansa acelor copii si tineri talentati, dar cu posibilitati materiale reduse si cu probleme sociale deosebite, de a se întâlni si instrui, pentru a-si pune în valoare talentul si pregatirea lor artistica, în vederea integrarii în structura Ansamblului „Mugurelul”.
Aceasta este orchestra „Mugurelul”, în cadrul careia s-au initiat, pregatit si afirmat copii ce s-au realizat pe plan artistic, cultural si social. Unii dintre ei s-au integrat în structurile unor formatii artistice de amatori sau profesionisti, altii ai îmbratisat alte meserii, practicând muzica în timpul liber, dar cert este ca ei ar putea reprezenta un model pentru multi copii si tineri fara idealuri, care sunt o tinta usoara a delincventei si neîmplinirilor.
Prof. MARCEL DUPU